Fritidssporter till våren

Vi är visserligen djupt inne i vintern just nu men då är det ju viktigt att tänka på annat än bara hur vädret ställer till det. Om man inte är bland de som älskar vintersporter förstås. Men längtar man till våren har vi tips på ett par aktiviteter man kan se fram emot när snön till slut försvinner.

Badminton

Naturligtvis kan man även spela detta inomhus året runt, och professionellt spelas badminton endast inomhus, men det är något speciellt med att spela det ute på vår och sommar med familj och vänner. Så länge det inte blåser för mycket förstås, då blir det ofta lite för ojämnt för att någon står med vinden i ryggen och får hjälp vid varje slag, medan den andra får kämpa bara för att få bollen över nätet.

Brännboll

Brännboll har aldrig varit en officiell erkänd sport men det har knappats hindrat oss från att spela det under alla år det funnits, sedan 1700-talet faktiskt. Just eftersom det aldrig har blivit en riktigt sport finns det heller inga bestämda regler som alla är bekanta med. Istället spelas de landet över men en mängd olika varianter. Man vill ju helst vara ett bra antal som spelar, minst sex stycken på varje lag bör man nog vara, annars kan det vara lite för lätt att slå bollen så att ingen får tag på den.

Frisbee

Nästan alla hade nog en frisbee när de växte upp, men det var nog inte så många som faktiskt använde den till att spela någon av de fritidssporter som  frisbeen är redskap för. De två mest kända är nog discgolf och ultimate frisbee.  I discgolf tävlar man om att med så få kast som möjligt få frisbeen från en startposition till en speciell korg som fungerar som golfens hål. I ultimate frisbee är det däremot två lag som tävlar mot varandra, man samlar poäng genom att kasta frisbeen till en medspelare som står i motspelarnas målområde och har många likheter mellan andra lagsporter som till exempel fotboll.

Beachvolleyboll

Mångas favorit när våren riktigt kommit igång men speciellt på sommaren.  Som många säkert vet spelar man inte detta precis på samma sätt som vanlig volleyboll, till att börja med är man bara två spelare per lag medan ett volleyboll lag kan vara upp till sju spelare, på detta sätt får man mycket mer individuell speltid och är perfekt att spela tillsammans med ett par vänner. Beachvolleyboll har även sin egen typ av boll, den har en omkrets på 2 cm längre än en vanlig volleyboll och är därför även lite tyngre. Men för att kompensera för detta är den också mjukare, vilket gör att den ofta uppskattas mer av hobbyspelare.

Krocket

Här har vi en klassiker, det är nog många svenska familjer med gård som har ett krocket set liggandes i en skrubb eller förråd. Spelet har sitt ursprung i England, där det dök upp redan på medeltiden och spreds sakta men säkert över resten av Europa. Många länder, Sverige inkluderat, gjorde förändringar i de ursprungliga engelska reglerna och skapade sin egen version av krocket. Det är ett utmärkt fritidsspel för de som kanske inte vill springa efter en lyckad träff i brännboll eller dyka efter bollar i beachvolleyboll.